SİTE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ YARARLI BİLGİLER
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Kat Malikleri Kurulunun Toplantı Öncesi hazırlık
- Defterlerinizi işleyip hesaplarınızı yapınız.
- Yasal Süreleri ve şekli ile Kat maliklerini davet ediniz.
- Kat malikleri Kurulunda okunmak üzere FAALİYET RAPORUNUZU hazırlayınız.
- Deneticiye Denetim Raporunu hazırlamasını hatırlatınız.
- Toplantı Gündemini Hazırlayınız.
- Binanızdaki sorunları, komşuların şikâyetlerini belirleyiniz.
- Eski dönem harcamalarınıza bakarak ve sorunları da göz önüne alarak müteakip dönem için kat malikleri kuruluna sunulmak üzere bir taslak İŞLETME PROJESİ hazırlayınız.
- Çatı, boya, asansör değiştirme gibi büyük projeler önerecekseniz bunlar ile ilgili TEKNİK ve FİYAT ön çalışması yapınız. (toplantıda insanlar sorunlarının hangi teknik ile kaç paraya çözüleceğini bilmek isteyecekler ve ona göre karar vereceklerdir.)
- Hazirun Cetveli hazırlayınız.(Katılanların Asıl ve Vekil Olarak işleyecek ve imzalarını alacaksınız.)
- Bütün fatura-Makbuz ve Evrakınızı düzenleyiniz.
- Karar defteri ve varsa yaptığınız sözleşme ve garanti belgelerini yeni yönetime devretmek üzere tanzim ediniz.
- Toplantıda karmaşa yaşanmaması için bir sonraki dönem için düşündüğünüz yönetici ve deneticiler ile ön görüşme yapınız.
- Toplantıda divan oluşturacaksanız hazırlığını yapınız.
- Gündeminizde Saygı duruşu varsa döneminizde vefat etmiş komşularınızı anacaksanız hazırlık yapınız.
- Toplantı yerine herkesten önce gidiniz. Gerekli ikram, oturacak yer sayısı, ışık vs. kontrol ediniz.
SİTENİN YÖNETİM ORGANLARI
- 1)Site Genel Kurulu
- 2)Blok Kat Malikleri Kurulu
- 3)Site Yönetim Kurulu
- 4)Blok Yöneticisi (Temsilcisi)
- 5) Denetim Kurulu
SİTE GENEL KURULU (SİTE KAT MALİKLERİ KURULU)
- Site Genel Kurulu tüm blokların (bağımsız bölümlerin ) kat maliklerinden oluşur.
- Sitedeki bütün bağımsız bölümlerin malikleri toplanıp, Site Yönetim Kurulu’nu seçerler. Yönetim Planında bu yetki Temsilciler Kuruluna verilebilir.
- Site; Site Genel Kurulu tarafından, Sözleşme, yönetim Planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir (KMK. Md:32/1).
- Site Genel Kurulunun kararları, kanunların emredici hükümlerine aykırı olamaz. Aksi halde, kararlar hükümsüz olur.
- Bir bağımsız bölümün birden fazla maliki varsa; bunları, Kat Malikleri Kurulu’nda içlerinden vekâlet verecekleri birisi temsil eder ,(KMK. Md:31/3). Bu kişiler temsil yetkisini kendilerinin dışındaki bir kimseye de verebilirler.
- Ana taşınmazdaki arsa payı ne olursa olsun , bağımsız bölüm olarak Kat Mülkiyeti Kütüğü’ne tescil edilmiş olan depo , dükkan ,, oda gibi her bağımsız bölümün maliki de , Kat Malikleri Kurulu’nun üyesidir.
- Kat maliklerinden birisi ehliyetsizse, O’nu kanuni velisi, temsil eder ,(KMK. Md:31/3).
BLOK KAT MALİKLERİ KURULU ve BLOK YÖNETİCİSİ
- Bloklardaki hukuki mal sahibi olan kat maliklerinden oluşur.
- Her Blok’taki bütün Bağımsız Bölümlerin malikleri toplanıp, kendi Bloklarının Yöneticisini (Temsilciyi) seçerler. Temsilci 1 kişidir, 1 kişi de yedek seçilir. Bu sayı Yönetim Planına göre değişebilir.
- Sitede, birkaç blok varsa ve özellikle her blok’ta oturulan bağımsız bölüm sayısı 8’den fazla ise. o blok kat malikleri, bir kurul oluştururlar.
- Aynı Blok’ta bulunan bütün kat maliklerinden oluşan Blok Kat Malikleri Kurulu, Blok’un ‘’En Büyük Yönetim Organı’’dır.
SİTE YÖNETİM KURULU
Site’nin “icraya yönelik Yönetim Organı’’dır. Site’deki bütün Bağımsız Bölümlerin malikleri toplanıp, 3 asil ve 3 de yedek üyeden oluşan Site Yönetim Kurulu’nu seçerler. Bunlar Site’yi yönetirler. Bu sayı Yönetim Planına göre değişebilir.
BLOK KAT MALİKLERİ KURULU ve BLOK YÖNETİCİSİ
- Bloklardaki hukuki mal sahibi olan kat maliklerinden oluşur.
- Her Blok’taki bütün Bağımsız Bölümlerin malikleri toplanıp, kendi Bloklarının Yöneticisini (Temsilciyi) seçerler. Temsilci 1 kişidir, 1 kişi de yedek seçilir.
- Bu sayı Yönetim Planına göre değişebilir.
- Sitede, birkaç Blok varsa ve özellikle her Blok’ta oturulan bağımsız bölüm sayısı 8’den fazla ise. o Blok kat malikleri, bir kurul oluştururlar.
- Aynı Blok’ta bulunan bütün kat maliklerinden oluşan Blok Kat Malikleri Kurulu, Blok’un ‘’En Büyük Yönetim Organı’’dır
SİTE YÖNETİM KURULU
- Site’nin “icraya yönelik Yönetim Organı’’dır
- Site’deki bütün Bağımsız Bölümlerin malikleri toplanıp, 3 asil ve 3 de yedek üyeden oluşan Site Yönetim Kurulu’nu seçerler.
- Bunlar Site’yi yönetirler. Bu sayı Yönetim Planına göre değişebilir.
- KAT MALİKLERİNİN HAKLARI
- *Blok Kat Malikleri Kurulu’nu / Site Genel Kurulu’nu toplantıya çağırmak.
- *Kurul toplantısına katılmak.
- *Kurul için gündem oluşturmak.
- *Görüşmelere katılmak.
- *Oy kullanmak.
- *Blok Kat Malikleri Kurulu’nun / Site Genel Kurulu’nun faaliyetlerini kontrol altında
- bulundurma ve itiraz hakkı.
- *Hakime başvurma hakkı.
OY HAKKI
- Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın ‘’ bir tek oy’’ hakkında sahiptir (KMK. md:31/1). Kiracıların, intifa, sükna, ariyet hakkı gibi mülkiyet hakkında başka bir hakka dayanarak bağımsız bölümden yararlananların oy hakları yoktur.Ancak, kat malikinin bulunmadığı toplantıya onu (yetki ile) temsilen katılıp, oy kullanabilirler.
- *Oy hakkı devredilemez, ondan feragat edilmez. Ancak bu, ‘’ Oy hakkı mutlaka sahibi tarafından kullanılır’’, demek değildir.Oy hakkı, yetkili kılınan vekil eliyle de kullanılabilir (KMK. md: 31/5)
- *Aynı kişi, birden fazla kat malikinin vekili olabilir. Ancak oy sayısının %5’inden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. (KMK. md: 31/5). Ancak, 40 ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda 1 kişi, en fazla 2 kişiye vekalet verebilir.
- *Temsil yetkisinin geçerliliği şekle bağlı değildir. Ancak ispat aracı olması için ‘’ yazılı ve imzalı belge’’ olması faydalıdır.
- *Oy hesabı yapılırken kesirler dikkate alınmaz (KMK. md: 31/2).
- Kat malikleri Kurulu’nda alınacak karar, doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde bulunabilir, fakat oya katılamaz (KMK. md: 31/4)
- Yönetim Planı yapmak, gerektiğinde değiştirmek.
- *Yönetmenlik yapmak, gerektiğinde değiştirmek.
- *Ana taşınmazı sigorta ettirmek.
- *Ana taşınmazı yenilik ve ilaveler yapılmasına karar vermek.
- *Temliki tasarruflar ve önemli yönetim işleriyle ilgili kararları almak.
- *Yöneticiye (Site Yönetim Kurulu’na) verilenler dışında kalan yönetim iş ve işlemlerini yürütmek.
- *Yönetici (Site Yönetim Kutulu) tayin etmek, gerektiğinde görevden almak.
- *Denetici (Denetim Kurulu) tayin etmek
- *İşletme Projesi hakkında karar vermek.
- *Belirtilen zamanlarda hesapları incelemek.
- *Yönetici (Site Yönetim Kurulu’nun) ibrası hakkında karar vermek.
- *Yöneticiyi (Site Yönetim Kurulu) denetlemek, gerekiyorsa bu iş için denetçi (Denetim Kurulu) tayin etmek.
*Ana taşınmazın kullanılmasından veya yönetiminden ötürü kat malikleri arasında yahut bunlarla Yönetici (Site Yönetim Kurulu) ve Denetçiler (Denetim Kurulu) arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıkları çözümleyerek karara bağlamak
- Kat Malikleri Kurulu’nun ne zaman toplanacağı Yönetim Planı’nda belirtilir. Yönetim planında bu konuda özel bir madde yoksa :
- Toplu yapılarda kurullar, en geç 2 yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır (KMK. md: 29/1).
- İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı arasında bırakılacak zaman 7 günden az olamaz (KMK. md: 29/3)
- Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplantı sebebi de bildirmek suretiyle , kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir (KMK. md: 29/3).
- Toplantıya çağrı , Yönetim Planı’nda belirtilen şekilde yapılır.
- Bağımsız bölümün birden fazla maliki varsa, her malike ayrı ayrı çağrı yapılır.
- Çağrıyı Yönetim Planı’nda gösterilen kişi ( Site Yönetim Kurulu/Yönetici) yapar (KMK. md:35/k).
- Çağrı, kat maliklerine yapılır.
- Açıkça yetki verilmemişse, vekile (adayına) çağrı yapılamaz.
Kiracıya, intifa hakkı sahibine ya da bağımsız bölümü her hangi bir sebepten dolayı kullanan kişiye – açıkça yetki verilmemişse- çağrı yapılamaz
- Adresleri belli olmayan kat malikleri toplantıya ilan yoluyla çağrılır:
- Tebligat Kanunu’nun Bağımsız Bölüm Sahiplerine Tebligat hükümlerini düzenleyen Ek Maddesine göre; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderlerle ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye’de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
- Apartman (Site) yönetimi ve ortak giderlerle ilgili tebligatlar bu adrese yapılır.
- Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adres tebligat yapılanmaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır.
- Ayrıca, tebligatın bir örneği, apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bu şekilde bağımsız bölümde fiilen oturana yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.
- Tebligat Kanunu’nun Geçici Maddesine göre; ortak taşınmazda oturmayan bağımsız bölüm sahiplerinin, ek maddenin birinci fıkrası gereğince, Türkiye’deki adreslerini bildirmelerine dair mükellefiyetlerini, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 3 ay içinde yerine getirmeleri zorunludur.
Tebligat Tüzüğü’nün Ek Maddesine göre; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulandığı taşınmazlarda, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderlerle ilgili tebliğler yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye’de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek mecburiyetindedir
- Site Yönetim Kurulu Site Genel Kurulu’nu toplantıya çağırmazsa, Yönetim Kurulu üyeleri vekalet sözleşmesine göre (BK md: 389,390) sorumlu olur.
- Madde 389 - Vekil, müvekkilinin sarih olan talimatına muhalefet edemez.
- Madde 390 - Vekil, müvekkile karşı vekâleti iyi bir suretle ifa ile mükelleftir.
- Bu durumda Yönetim Kurulu’nun değiştirilmesi yoluna gidilir. Bunu sağlamak için de o yerin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılır.
- Sonuçta hâkim, kurulun toplantı işini yürütecek bir görevli seçer.
- Kat maliklerinden herhangi biri adresini yönetime bildirmemişse, toplantı duyurusu dairede oturan kimseye veya duyuru panosuna asılacak ilan ile yapılır.
‘’İlk toplantı’’ yeter sayı sağlanmadığı için yapılamamışsa, en erken 7; en geç 15 gün sonra ‘’İkinci Toplantı’’ yapılır.
- Önemli bir sebebin çıkması halinde, her zaman olağanüstü toplantı yapılabilir (KMK. md: 29/2).
- Olağanüstü toplantıyı, Site Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu yahut kat maliklerinden üçte biri isteyebilir.
- Çağrıyı her halükarda Site Yönetim Kurulu yapar.
- Denetim Kurulu veya kat maliklerinin üçte birinin istemi halinde de çağrı, Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
- Çağrı, toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı belgesi veya taahhütlü mektupla yapılır.
- Toplantının sebebi de bildirilir. (KMK. md: 29/2).
- Site Genel Kurulu toplantısı, Yönetim Planı’nda belirtilmemişse, çağrıda belirtilen yerde yapılır.
- Yönetim Planı’nda hüküm yoksa Site Genel Kurulu’nun vereceği bir kararla, bağımsız bölümler dışındaki bir yerde de yapılabilir.
- Ancak, belirlenecek yerin, dürüstlük kuralına uygun olması gerekir. Mesela; toplantı, ana taşınmaza (Site’ye) uzak olan yerde yapılırsa; ‘’İptal Davası’’ açılabilir.
- Site Genel Kurulu, Kurul tarafından başka türlü bir karar verilmemişse, Site Yönetim Kurulu Başkanı başkanlığına toplanır.
- Toplantıyı yönetmek üzere, üyeler arasından 1 Başkan, 1 Yazman ve 1 kişi de Oy saymanı seçilir.
- Bunlar ‘’Site Genel Kurulu Divanı’’ nı oluştururlar.
- Toplantı; Kanuna, eşitlik ve dürüstlük kuralları gibi temel ilkelere uyulmak şartıyla, Gündem’e göre yönetilir. Ancak, aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:
- *Toplantıya çağrının kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığına (KMK.md: 29),
- *Toplantı yetersayısının mevcut olup olmadığına (KMK. md:30),
- *Her kat malikinin arsa payına bakılmaksızın sadece bir oy hakkına sahip olduğuna (KMK. md: 31/1),
- *Bir’den fazla bağımsız bölümü olanların, bütün oyların üçte birinden fazla oyların üçte birinden fazla oy kullanamayacağına (KMK. md: 31/2),
- *Bir’den fazla maliki olan bağımsız bölümler için, vekil vasıtasıyla oy kullanılabileceğine (KMK. Md: 31/3),
- *Ehliyetsiz olanlara ait oyların Kanuni temsilcileri tarafından kullanılıp kullanılmadığına (KMK. Md: 31/3),
- *Oylama katılacakların, kararla doğrudan doğruya ilgilerinin bulunup bulunmadığına (KMK. md: 31/4),
- *Vekâleten oy kullanacak kimselerde, gerçekten bu yetkinin bulunup bulunmadığına ve aynı vekilin, oy sayısının %5’inden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilip edilmediğine (KMK. Md: 31/5).
- Toplantı başkanı yukarıda sayılanları veya bunlara benzeyen görevleri yerine getirmemişse ve bundan ötürü bir zarar meydana gelmişse, kat maliklerine karşı sorumlu olur (KMK. md: 32/4),
- Ayrıca, Gündem maddeleri görüşülürken; sırasıyla
- *Hakkında,
- *Lehinde,
- *Aleyhinde,
- Görüş belirtmek isteyenlere söz verilir.
- Oylama yapılırken de, yine sırasıyla;
* ”Kabul edenler”, “Kabul etmeyenler” denilerek oylama yapılır.
- Site Genel Kurulu karaları, 1’den başlayıp sırayla giden sayfa numaralarını taşıyan, her sayfası Noter mührüyle tasdikli bir deftere yazılır (KMK. Md: 32/4).
- Yönetici /Yönetim Kurulu, Karar Defterini, her takvim yılının bitmesinden başlayarak 1 ay (Ocak ayı) içinde Noter’e kapattırmak zorundadır (VUK. Md: 174,222), Aksi halde, KMK md: 33’e göre para cezasına mahkûm olur.
- Site Genel Kurulu kararları, protokoller, ihtar ve tebliğlerin özetleri ve tarihleri, yapılan harcamalar yazılır.
- Kararlar, toplantıda bulunan bütün kat malikleri tarafından imzalanır.
- Karara aykırı oy verenler, bu aykırılığın sebebini belirterek imzalarlar (KMK. md: 32/4).
- Çekimser kalanlar, sebebini belirtmek imzalarlar. Çekimser oylar, oy hesabında ‘’red’’ anlamına gelir.
- Karar Defterine yazılmamış kararlar da geçerli olabilir.
- Örneğin, karar bir kâğıda yazılıp, Site Genel Kurulunca imzalanmışsa, bu karar geçerlidir,
(Y.5 HD. 18.5.1970 t. , 1970/2404 E., 1970/2827 K.).
Ancak, yazılı hale getirilmeyen kararlar geçerli değildir.
- Uygulamada, Karar Defteri’nden başka bir de ‘’İşletme Defteri’’ tutulmakta; ana taşınmazın gelir ve giderleri bu deftere işlenmektedir.
- KMK.’da bunun tutulmasını engelleyen bir hüküm yoktur. Ancak, bu defter kullanacaksa, onun da Noter’e onaylatılması ve Noter’e kapattırılması gerekir.
- KMK.’na göre gelir ve giderlerin de ‘’Karar Defterine’’ işlenmesi gerekir.
- İşletme Defterinin muhasebe tekniğine uygun olarak işlenmesi şart değildir; deftere yazılan işlemlerin, dayandıkları belgelere uygun olması yeterlidir.
- Sosyal tesis çalıştırılıyorsa; Kasa Defteri ve Demirbaş Defteri de tutulması gerekir.
- Bu defterlerin de Noter’den onaylı olması, resmiyet kazanması ve işin ciddiyeti bakımından önemlidir.
- Fotokopili Gelir- Gider Makbuzu kullanılması da işin ciddiyeti açısından önemlidir.
- *Defterlerin ve makbuzların 5 yıl saklanması şarttır (VUK. md:253; SSK. İşlemleri Yont. md: 30).
- Defterler Noter’e tasdik ettirilmemişse, bunun cezası KMK. md: 32’de belirtilmiştir. (Y.5 HD. 09.07.1991 t., E. 1191/2856, K. 1991/2849).
SAKLANACAK BELGELER
- Karar Defterine kaydedilen her işleme dayanak olan belgeler, toplantı çağrı belgeleri, hazirun cetvelleri, oylama tutanakları, karar müsveddeleri, gider makbuzları, faturalar, ücret bordroları, prim bordroları, SSK. Bildirgeleri ve benzeri belgeler ayrı ayrı dosyalarda saklanır.
- Bu görev yöneticinin görevleri arasındadır.
- Aksine davranış KMK. Md: 33’deki cezayı gerektirir.
DEFTER ve BELGELERİN TESLİMİ
- Görev süresi dolan yöneticinin/yönetimin elindeki defter ve belgelerin hepsini yeni yöneticiye / yönetime teslim etmesi gerekir.
- Teslim etmezse, kat malikleri veya yeni yönetici/ yönetim, mahkemeye başvurarak, defter ve belgelerin yeni yöneticiye / yönetime teslimine karar verilmesini isteyebilirler.
- Eski yönetici mahkeme kararına rağmen istenilen defter ve belgeleri vermezse, KMK. md: 33’ün uygulanması istenebilir.
- Yönetim, harcamalarından, hesaplarından dolayı ibra edilmezse, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulabilir.
SİTE GENEL KURULU KARARLARININ ETKİLERİ
Bütün kat malikleriyle, külli ve cüz’i halefleri; yöneticiler ve denetçiler, Kat Malikleri Kurulu’nun (Site Genel Kurulu’nun) kararlarına uymakla yükümlüdürler (KMK. md: 32/2).
OYBİRLİĞİ ARANAN KARARLAR
- Ana taşınmazın, kütükle mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkân, galeri ve çarşı gibi yerler açmak için (KMK. md: 24/2),
- Bağımsız Bölüm ilavesi için (KMK. Md: 44/a),
- Ana taşınmaza yapılan ilavelerden sonra, ana taşınmazın alacağı duruma göre; yapılan yeni ilaveler de dâhil olmak üzere bütün bağımsız bölümlere tahsis edilecek arsa paylarının usulüne göre yeniden düzenlenmesi için (KMK. Md: 44/b),
- Ana taşınmazın bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar için (KMK. Md: 45),
- Ana yapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri için (KMK. Md: 45) oybirliği aranır.
HEM SAYI, HEM ARSA PAYI ÇOĞUNLUĞU ARANAN KARARLAR
- Yönetici (Yönetim Kurulu) tayini için (KMK. Md: 34/4)
- Denetçi veya Denetim Kurulu üyelerinin tayini için (KMK. Md: 41/3)
- Ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler için (KMK: md: 42/1) hem sayı hem arsa payı çoğunluğu aranır.
BEŞTE DÖRT ÇOĞUNLUK ARANAN KARARLAR
- Yönetim Planı’nın değiştirilebilmesi için (KMK. md: 28/3).
- Beş veya daha fazla kişi tarafından üzerinde bir veya birden çok yapı yaptırılmak amacıyla birlikte bir arsa edinilmiş olması halinde, kat irtifakına geçiş için (KMK. Ek md: 4) beşte dört çoğunluk aranır.
ÇEŞİTLİ PROBLEMLER
- Yönetim Kurulu ile kat malikleri arasında hesap konusunda anlaşmazlık çıkarsa, Anlaşmazlığın giderilmesi için önce Kat Malikleri Kurulu’na (Site Genel Kurulu’na), Kurul kararı aleyhine de mahkemeye başvurulması gerekir(Y.5.HD.29. 6.1970 t., 1970/3231 E., 1970/3613 K.).
- Bir hakkın kullanılması kanunun açık bir maddesi hükmüne dayanıyorsa, Kat Malikleri Kurulu’na (Site Genel Kurulu’na) başvurulmadan dava açılabilir(Y.5HD. 13.11.1973 t., 1973/16533 E., 1973/15738 K.).
- Ortak yere el atmadan ötürü doğrudan doğruya dava açılabilir; önce Kat Malikleri Kuruluna (Site/Blok Genel Kurulu’na) başvurma zorunlu değildir. (Y.5. hd. 18.4.1977/2073 E., 1977/2723 K.).
- Site Genel Kurulu’na başvurulmadan açılan davaya bakılır. Kanun koyucunun amacı, kat maliklerinin arasındaki uyuşmazlıkları sürüncemede bırakmamak ve alabildiğince çabuklukla sona erdirmektir (YHGK. 10.11.1973 t., 1972/5-1247 E., 1973/868 K.).
- Site Genel Kurulu’nun kararına razı olmayan her kat maliki, karar aleyhine dava açabilir. Dava, o yerin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılır. Husumet, Site Yönetimine yöneltilir.
İZTETRA ÜSTÜN EVLERİ : Merhabalar akgün firmasıyla 5 senedir çalışıyoruz profesyonel yaklaşımları ve problem çözümlerinden dolayı rahatlıkla önerebiliyorum teşekkürler
PANORAMA VELPARK – Öncelikle cem beye sonrasında tüm ekibine teşekkürler anlayışlı ve güvenilir genç ekibi var
NECO TOYS – firmamızın güvenlik ve yönetim işleri için bize olan yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum
KARTAL KONAKLARI – Teşşekkürler Cem bey; ekibinizde harika